Haberler / İzolasyon ve Tasarruf

Ä°zolasyon ve Tasarruf

Ä°zolasyon ve Tasarruf

Ä°zolasyon ve Tasarruf

  izolasyon ve Tasarruf 

 Dünyadaki enerji kaynakları hızla tükenmektedir. 1973 petrol krizinden sonra enerji fiyatlarının artmasıyla ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu konuları daha da önem kazanmıştır Türkiye’de harcanan enerjinin %40’ı konutlarda tüketilmektedir. Konutlarda tüketilen enerjinin %80’i de ısınma amaçlıdır. Isı kayıplarının engellenmesi ile enerji ve yakıt tasarrufu saÄŸlanır. Bu hem aile hem ülke bütçesi için kazanç demektir. DÄ°E verilerine göre Türkiye’de tüketilen enerjinin %65’ ine yakını ithal edilmektedir. Isınmada kullanılan yakıtlar yılda 15 milyon ton petrole eÅŸdeÄŸerdir. Bunun parasal karşılığı yaklaşık 5 Milyar $’dır. Türkiye’de gerçekleÅŸecek bir ısı yalıtımı seferberliÄŸi ile %50 enerji tasarrufu saÄŸlanabilir. Bu da ülke bütçesi için ortalama 2-2,5 Milyar $ kazanç demektir. ISI YALITIMIYA KAZANAN ÜLKELER ALMANYA Almanya’ da ısı yalıtımı üzerine çıkan yasalar ile enerji tasarrufu konusunda izlenen geliÅŸim, günümüzde herhangi bir yakıt tüketimi olmadan ısınabilmenin yolunu açmaktadır. Isı yalıtımı ile bir yılda m²’de sadece 3 litre fuel oil tüketilen süper enerji verimli konutlar bulunmaktadır. 

 

- 1973 yılına kadar Fransa enerjisinin 2/3’ü petrol kaynaklıydı ve bunun da %75’i ithal ediliyordu. 1973 yılında 129 Milyon ton petrol ithal edildi. - 1974 yılında yeni yapılacak binalar için yalıtım yasaları getirildi.

- 1976 yılında sanayi ve tarım sektörü için enerji tasarrufu yasaları çıkarıldı.

- 1979 yılında ikinci petrol şoku yaşandı. - 1980 yılından itibaren yoğun bir enerji tasarrufu ve yalıtım seferberliği başlatıldı.

- 1984 yılında petrol ithalatı 80 milyon tona geriledi.

- 1985 yılında enerji tasarrufu çalışmalarının üçüncü adımına baÅŸlandı ve tüm yapılarda en az %25 tasarruf ÅŸart koÅŸuldu. %35-45 oranında enerji tasarrufu saÄŸlama yönünde yapılacak yatırımlar için sübvansiyon öngörüldü. Ev başına 28.000 Frank yardım yapıldı. TÜRKÄ°YE Yalıtımsız binalarda m² başına yıllık ısınma harcaması Almanya’ ya kıyasla 3 kat daha fazladır. Daha sert bir iklime sahip olan Almanya’da m² başına yıllık 5-7 lt olan fuel oil harcaması Türkiye’de 13-18 lt mertebesindedir. NEDEN

DIÅž CEPHEDEN ISI YALITIMI

- Dış cephede yer alan duvar, kolon, kiriÅŸ ve perde duvar yüzeylerinin tamamı yalıtılmış olur. Isı köprüleri büyük oranda ortadan kalkacağından ısı kayıpları da minimuma iner.

- Yapıların dış kabuÄŸu, olumsuz atmosferik koÅŸullara karşı korunmuÅŸ olur. Aşırı ısınma ve soÄŸumaya, ÅŸiddetli yağış ya da dona maruz kalmaz. Yapı elemanları ani ısı deÄŸiÅŸikliklerinde etkilenmeyeceÄŸinden, genleÅŸme ya da büzülmeye dayalı çatlama ve kabarmalar oluÅŸmaz. Onarım masrafları en aza iner. Binaların ömrü uzar.

- Yapı kabuÄŸunu oluÅŸturan duvar ve taşıyıcı sistemler üzerinde ısı enerjisi muhafaza edileceÄŸinden, ısıtma sistemleri kapandığında bile iç ortam sıcaklığı da uzun süre korunur. Binaların içinde uzun süreli ısı konforu saÄŸlanmış olur. - Ä°çerden yalıtım uygulamalarında özellikle döÅŸeme ve ara duvarların dış cephede kalan kesitleri üzerinden ısı transferleri devam edecektir. Bu da yalıtımdan istenen yüksek performans ve tasarrufu engellemektedir. I