Haberler / Deprem İzolasyonu (Sismik İzolasyon) Nedir ?

Deprem Ä°zolasyonu (Sismik Ä°zolasyon) Nedir ?

Deprem Ä°zolasyonu (Sismik Ä°zolasyon) Nedir ?

Deprem Ä°zolasyonu (Sismik Ä°zolasyon) Nedir ?

Deprem Ä°zolasyonu (Sismik Ä°zolasyon) Nedir?​

Deprem yönetmelikleri büyük bir deprem sırasında binanın ayakta kalarak insanların can güvenliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doÄŸrultusunda dünyadaki bütün yönetmeliklerde yapılarda belli bir miktar deprem hasarına izin verilir. Ancak bazen yalnızca can güvenliÄŸini saÄŸlamak yeterli deÄŸildir.

Isolator

Afet bölgesinde sosyal ve ekonomik faaliyetlerin devam edebilmesi için yapıların iÅŸlevini sürdürebilmesi kilit önem taşımaktadır. Aksi takdirde deprem sonrasında kullanılamaz duruma gelmiÅŸ yapılarda barınma, üretim vs. gibi en temel ihtiyaçların bile karşılanamaması hem afet bölgesindeki insanların hayatını direkt etkileyecek, hem de ülke ekonomisine ciddi zararlar verecektir. Bu sebeple, özellikle afet sonrası kullanılması zorunlu yapıların yanında endüstriyel tesislerin ve nitelikli projelerin de deprem yönetmeliklerinin ötesinde bir tasarım performansına sahip olmasının gerekli olduÄŸu aÅŸikardır.Bu noktada en güvenli, çaÄŸdaÅŸ ve güncel yöntem DEPREM Ä°ZOLASYONU teknolojisidir. (Sismik Ä°zolasyon ya da Sismik Temel Ä°zolasyonu olarak da bilinir.)

Video oynatıcı

 

Yukarıdaki videoda sol taraftaki görselde deprem izolasyonu bulunmayan standart bir yapının, saÄŸdaki görselde ise deprem izolasyonlu bir yapının deprem sırasındaki davranışı gösterilmektedir.
GörüldüÄŸü gibi standart bir inÅŸaat uygulamasında depremden doÄŸacak tüm deplasmanlar (yer deÄŸiÅŸtirmeler) yapı tarafından karşılanırken, deprem izolasyonlu yapıda deplasman talebi izolasyon sistemi tarafından karşılanmakta ve yapısal hasarların oluÅŸması bu sayede önlenmektedir.

Video oynatıcı

 

Bu video deprem izolasyon sisteminin çalışma prensiplerini göstermektedir. GörüldüÄŸü gibi aynı büyüklükte sarsıntıya maruz kalan izole edilmemiÅŸ odada tüm eÅŸyalar yıkılarak ciddi hasar meydana gelirken, izolasyon sisteminin üzerinde bulunan odada en ufak bir hasar oluÅŸmamaktadır.

Video oynatıcı

 

 

00:00

00:16

Son videoda görülen yapı Japonya’da, deprem izolasyon sistemi kullanılmamış ancak deprem yönetmeliklerine uygun olarak inÅŸa edilmiÅŸ Tohoku havalimanı binasıdır. 2011 yılındaki Tohoku depremi sırasında havalimanı binasında yapısal herhangi bir göçme olmamasına raÄŸmen, ikincil elemanlar olarak tabir edilen asma tavanın göçmesi can güvenliÄŸini tehdit etmiÅŸtir. Bunun yanında havalimanı buna benzer diÄŸer hasarlar sebebiyle geçici süreyle kullanıma kapatılmıştır.

 

Bir yapının sahibi veya yöneticisi, ne büyüklükte bir deprem olursa olsun, depremden hemen sonra evine, iÅŸyerine girip normal hayatına, üretimine kaldığı yerden devam etmek istiyorsa, iÅŸte bu noktada klasik deprem yönetmelikleri yetersiz kalmakta ve deprem izolasyonu teknolojisi kaçınılmaz olmaktadır. Çünkü deprem yönetmeliklerinin amacı sadece can güvenliÄŸidir. Oysa büyük bir depremin ana ve artçı ÅŸokları sadece fiziksel olmayıp aynı zamanda ekonomik ÅŸoklar da yaratmaktadır. Bu sebeple deprem sonrasında oluÅŸacak zararlar, yapılarda gözle görülen somut hasarların çok daha ötesine, önceden görülmeyen boyutlara uzanabilmektedir. Zararın gerçek boyutu haftalar, aylar, hatta yıllar geçmeden tam olarak anlaşılamayabilir. Maalesef birçok kuruluÅŸ ve ÅŸirket, bu tür ekonomik artçı ÅŸoklara karşı güvencede deÄŸildir.

Åžirketlerin ve kurumların günlük operasyonlarının kesintiye uÄŸraması riskini ortadan kaldıran teknoloji DEPREM Ä°ZOLASYONU’dur.

Sismodinamik mühendisleri deprem izolasyonu konusunda Türkiye’nin en önemli projelerinde görev almıştır. Özellikle 2012’den beri sismik izolasyonlu olarak yaptırılmakta olan devlet hastaneleri projelerinin birçoÄŸunda Sismodinamik mühendisleri ya direkt tasarımı yürütmüÅŸler, ya da danışman olarak görev almışlardır.